10 Haziran Perşembe 2021 günü çevrimiçi düzenlenecek “Açık Veri Zirvesi’ne” kayıt olun, hatırlatmalar ve linkler e-postanıza gelsin.
#AçıkVeri2021
Açık Veri ve Teknoloji Derneği ile Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğinde düzenlenecek olan “Açık Veri Zirvesi” 10 Haziran Perşembe 2021 tarihinde 09.00 ile 17.00 saatleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleşecektir. “Türkiye’nin Geleceği için Açık Veri” temasıyla 7 farklı oturumda hem Türkiye’den hem dünyanın farklı noktalarından uzmanların bilgi ve deneyimlerini aktaracakları Türkiye Açık Veri Zirvesi’nde kamu hizmetlerinde açık veriden vatandaş katılımına, sosyal ve ekonomik değer üretiminden inovasyona kadar açık verinin hayatımıza kattığı somut değerler katılımcılara anlatılacaktır. Hem kamu hem özel sektördeki başarılı açık veri uygulamalarının da paylaşılacağı zirve, toplumda açık veri farkındalığının oluşması için bir fırsat yaratacaktır.
Bilal Eren
Açık Veri ve Teknoloji Derneği Başkanı
Dr. Ali Taha Koç
T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı
Fatma Şahin
Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı
Doç. Dr. Deniz Tunçalp (Moderatör)
İTÜ İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Şahika Eroğlu
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi
Dr. Şebnem Özdemir
İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı
Sertel Şıracı (Moderatör)
Sistem Global Danışmanlık, Ortak
Prof. Dr. Mete Yıldız
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi
Alim Küçükpehlivan
Başarsoft Kurucu Ortak ve CEO’su
Yüksel Koçak (Moderatör)
Türkiye Belediyeler Birliği Bilgi İşlem Daire Başkanı
Dr. Erol Özgüner
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı
İlker Şahin
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı
Gülhan Saruhan
Entegre Sistemler Şube Müdürü
Fırat Demirel (Moderatör)
Teknoloji Yazarı
Prof. Dr. Murat Okcu
Süleyman Demirel Üniversitesi Siyaset Bilimi ve
Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi
Dizem Özalp Sarı
Veri ve Dijital Strateji Lideri
Okşan Gülşen Uz (Moderatör)
Açık Veri ve Teknoloji Derneği Başkan Yardımcısı
Mustafa Şeref İşcan
Kişisel Verileri Koruma Uzmanı
Gökçe Çobansoy Hızel
Turkcell İnsan Hakları ve Yeni Teknolojiler Hukuku Koordinatöru
Akan Abdula (Moderatör)
FutureBright Group, Kurucu Ortak
Ömer M. Wilson
Üst Düzey Pazarlama Yöneticisi Asya Pasifik,
Kurucu Ortak & CEO Anatolia.Asia Consulting Group
Dr. R. Erdem Erkul
Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı
Cerebrum Tech Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye Belediyeler Birliği Bilgi İşlem Daire Başkanı
Süleyman Demirel Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı
Entegre Sistemler Şube Müdürü
Sistem Global Danışmanlık, Ortak
İTÜ İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi
Açık Veri ve Teknoloji Derneği Başkan Yardımcısı
Üst Düzey Pazarlama Yöneticisi Asya Pasifik, Kurucu Ortak & CEO Anatolia.Asia Consulting Group
1969 Kocaeli (İzmit) doğumlu olan Prof. Dr. Murat Okcu, ilkokulu Mareşal Fevzi Çakmak ilkokulunda ortaokul ve liseyi İzmit İmam Hatip Lisesi’nde okumuştur. 1987 yılında kazandığı ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1993 yılında lisans derecesini almıştır. Mezuniyetinin ardından yüksek lisans sınavını kazanarak yine aynı bölümde lisansüstü eğitimine başlamıştır. Yüksek lisansına devam ederken, 1994 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak akademi dünyasına katılmıştır. 1997 yılında yüksek lisansını bitiren Okcu, yine sınavla girdiği ODTÜ kamu yönetimi doktora programını “Kamu Yönetimi ve Etik” konusunu incelediği 2002 tarihli doktora çalışması ile tamamlamıştır. Doktorasının hemen ardından, Avrupa Komisyonu ve Türk Dış İşleri Bakanlığı tarafından verilen Jean Monnet bursu ile 2002–2003 yılları arasında University of Liverpool, Managemet School’da AB ve kamu yönetimi üzerine doktora sonrası araştırmalarda bulunmuştur.
Okcu, akademik çalışmalar yanında, 2004–2007 yılları arasında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) Başkanlık Özel Danışmanlığı ve TOBB’a bağlı bir düşünce kuruluşu olan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda (TEPAV) bağımsız araştırmacı görevlerinde bulunmuştur. 2007–2011 yılları arasında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ITSO) Başkan Özel Danışmanlığı da yapmıştır. Süleyman Demirel Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde halen Profesör olarak çalışmaya devam eden OKCU, 2015 Mayıs ile 2019 Temmuz tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF Dekanı olarak görev yapmıştır.
Evli ve iki çocuk babasıdır.
Murat OKCU’nun genel ilgi alanları şunlardır: Kamu yönetimi teorisi, Postmodernizm, “Yeni Bilimler” ve bunların yönetim bilimlerine yansımaları, , Avrupalılaşma, “Avrupa Yönetsel Alanı”, “Çok-Düzlemli Yönetişim”, Dijital dönüşümün yönetsel ve siyasi yansımaları, Yapay zekâ, Makine öğrenme ve derin öğrenmenin siyaset ve yönetimde kullanımı, Yapay zekâ ve etik, Büyük veri kullanımının siyaset ve yönetime yansımaları, Robot etiği, sosyal medya ve siyasal aktivizm.
Fırat Demirel 1985 yılında Kars’ta doğdu. Lise eğitimini Kars Anadolu Lisesi’nde, lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı.
Profesyonel kariyerine mobil servis ve sosyal ağ yönetimiyle başlayan Demirel, farklı internet ve basılı yayınlarda yazarlık yaptı. İlk kitabı Geleceği Görenler, 2018 yılında yakaladığı kitlesel fonlama başarısının ardından Kronik Kitap tarafından yayımladı.
2020 yılında Girisimler.net’i kuran Fırat Demirel halen teknoloji ve girişimcilik üzerine yazarlık yapmaya internet projeleri geliştirmeye devam ediyor. Aynı zamanda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü’nde yüksek lisans tez çalışmasını sürdürüyor.
ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu, şu anda HSBC’de veri ve makine öğrenme alanında yöneticilik yapmaktadır. Yüksek lisans eğitimini ODTÜ’de Bilim ve Teknoloji Politikaları alanında yapmış olan Dizem, 2019 yılında Women in Data UK tarafından İngiltere’de veri ve teknoloji alanında çalışan 20 rol model kadından biri seçildi. Dizem’in calisma alanları: Veri analitiği ve stratejisi, dijital dönüşüm, mantıksal veri modelleme, bulut ve hibrit veri mimarisi, entegre satış ve pazarlama teknolojileri, dijital ürün ve kanal geliştirme, web analizi ve iş zekası. Bunların haricinde tarih ve ekonomiyle de ilgilenen Dizem, Veri Okur Yazarliği Derneği ve AnitaB.org için gönüllü olarak çalışmaktadır. Dizem’in yazilarina ve projelerine Linkedin hesabindan da ulasabilirsiniz.
Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik bölümünden lisans derecesini almıştır. Biri Matematik Eğitimi diğeri Enformatik alanında olmak üzere İstanbul Üniversitesi’nde iki yüksek lisans eğitimi tamamlamıştır. Doktora derecesini İstanbul Üniversitesi Enformatik Anabilim Dalı’ndan almıştır. Doktora sonrası araştırmaları için Worcester Politeknik Enstitüsü (WPI) Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde araştırmacı olarak bulunmuştur. Daha sonra MIT CSAIL’e geçmiş ve burada yapay zeka alanındaki çalışmalarına devam etmiştir. Özdemir, halihazırda İstinye Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde görev yapmaktadır. 2016 yılında geliştirdiği makine öğrenmesi modeli ile Koç Üniversitesi UNESCO Kürsüsü tarafından verilen “İnsan Gelişimi Araştırmaları Ödülüne” , 2020 yılında ise CIO Türkiye tarafından “Yapay Zeka Alanında Farkındalık Yaratan Lider Ödülüne” layık görülmüştür. Dr. Özdemir veri bilimi odaklı ve yapay zeka tabanlı pek çok ulusal ve uluslararası projede yürütücü, danışman, araştırmacı olarak görev yapmıştır. Dr. Özdemir’in veri bilimi ve makine öğrenmesi odaklı ulusal ve uluslararası platformlarda yayınlanmış pek çok kitap bölümü, makale çalışması ve patentleri bulunmaktadır. Ana araştırma alanları yapay zeka, veri bilimi, yönetim bilişim sistemleri, karar verme ve matematiksel modellemedir
1966 yılında Gaziantep’te dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Gaziantep’te, yükseköğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya ve Metalürji Bölümü’nde tamamladı.
İş hayatına başladığı SANKO Holding’de 18 yıl boyunca İşletme Mühendisi ve İşletme Müdürü olarak çalıştı.
2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi Gaziantep İl Kurucu Üyesi oldu. 2002 genel milletvekili seçimlerinde Gaziantep’ten ilk kadın milletvekili olarak seçildi. Parlamentoda 22. 23. ve 24’üncü dönem Gaziantep Milletvekili olarak görev yaptı.
TBMM görev süresi boyunca, Sanayi Ticaret ve Enerji Komisyonu, Türk-AB Ortak Parlamento Komisyonu üyesi ve Kadın ve Çocuklara Yönelik Şiddet Araştırma Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu.
AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığında bir dönem Teşkilattan Sorumlu Başkan Yardımcılığı, bir dönem de Siyasi İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcılığını üstlendi. 2007-2011 yılları arasında AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı olarak görev yaptı.
2011 genel milletvekili seçimi sonrasında kurulan 61’inci hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kurucu Bakanı olarak görevlendirildi. Böylelikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk kadın Bakanı unvanını aldı.
Türkiye Engelliler Vakfı engelliler ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Bakan Fatma Şahin‘i Yılın Kadını olarak seçti.
30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde Türkiye’nin ilk kadın büyükşehir belediye başkanlarından biri seçilerek Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. 8 Mayıs 2018 tarihinde Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığına seçildi.
2016 – 2019 dönemi Asya Belediye Başkanları Forumu Başkanı, 2016 Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölümü Başkanı olarak görev yaptı.
Evli ve iki çocuk annesi olan Şahin halen Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir.
1983 yılı Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde Doğdum. İlk,orta ve lise öğrenimlerimi Manisa’da tamamladım. Lisans öğrenimimi Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde, Yüksek Lisansımı da Celal Bayar Üniversitesi ve Ahmet Yesevi Üniversitesitelerin de tamamladım. 2008 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesinde görev yapmaya başladım. Çeşitli pozisyonlarda çalıştıktan sonra da 2020 Kasım ayından itibaren Bilgi İşlem Daire Başkanı olarak görevime devam etmekteyim.
1980 İstanbul doğumlu, evli ve iki çocuk babası olan İlker Şahin, 2005 yılında Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü’nden mezun oldu.
İş yaşantısına 2006 yılında, özel bir yazılım firmasında yerel yönetimlerde bilişim sistemleri projeleri ve Ar-Ge çalışmalarında görev alarak başladı. Aynı yıl Balıkesir Belediyesi bünyesinde; adres bilgi sistemi oluşturma, saha çalışmaları, gelir arttırıcı çalışmalar, numarataj çalışmaları projelerini yürüttü.
2008 yılında Kent Bilgi Sistemleri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri proje ekibine dahil oldu.
2009 – 2014 yılları arasında Kent Bilgi Sistemleri proje yöneticisi görevini sürdürdü. 2014 yılında Karesi Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğü yönetiminde görev aldı. 2014 – 2019 yılları arasında birçok projede görev alan Şahin, özellikle büyük verilerin analizleri ve iş zekâsı üzerine çalışmalar yaptı.
2019 yılı itibariyle Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı olarak görevlendirildi. Halen bu görevini yürütmektedir.
1977, İstanbul doğumludur. Lisans eğitimini Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde, yüksek lisansını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Enformatik Bölümü Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Programı’nda tamamladı. Doktora çalışmaları için ise İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve İletişim Çalışmaları Programı’nı seçti.
Marmara Üniversitesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi’lerinde; Teknoloji ve toplum, alternatif medya, veri analiz ve ölçümleme, dijital yayıncılık uygulamaları, internet sosyolojisi gibi dersler verdikten sonra halen Sakarya Üniversitesi’nde misafir öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. Aynı zamanda, Türkiye’de kamu ve yerel yönetimlere özel dijital okur & yazarlık eğitimleri veren Dijital Hayat Akademisi’nin kurucusu ve eğitmenidir.
Mobil teknolojiler üzerine yazılımlar geliştiren Bilal Eren, halen bu dikey alanda projeler üreten BizTim Bilişim Teknolojileri Şirketi’nin kurucusu ve Açık Veri Uygulama Geliştiriciler Topluluğu hedefi için çalışan Açık Veri ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı’dır.
Ayrıca teknoloji ve dijitalleşmenin hayatımıza etkilerini gündem yapan DijitalHayat.TV YouTube kanalının genel yayın yönetmenliğini de yapan Bilal Eren, 2014 yılından beri her cuma TRT Radyo1’de “Dijital Hayat” isimli programı hazırlayıp, sunmaktadır.
2002 yılında Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Daha sonra Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin danışmanlığında Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Tezli Yüksek Lisans programını “İnsan Hakları Açısından Kişisel Verilerin Korunması Sorunu” konulu tezi ile tamamladı.
2008 yılından bu yana çalıştığı Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de şu an İnsan Hakları ve Yeni Teknolojiler Hukuku Koordinatörlüğü görevini yürütmektedir. Akademik ve profesyonel anlamda edindiği tecrübelerini özellikle kişisel verilerin korunması, büyük veri, yapay zeka, blok zincir, nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojiler, uzay teknolojileri gibi yenilikçi teknolojilerin insan hakları üzerine etkileri kapsamında yaptığı araştırma ve çalışmalarında kullanmaktadır.
“Yapay Zeka ve Çocuk Hakları Üzerine Global İlkeler”’in belirlenmesi amacıyla UNICEF tarafından dünya çapında yürütülen çalışmalara katılan Gökçe Çobansoy Hızel; Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) nezdinde oluşturulan, Akıllı Sürdürülebilir Şehirler (Şehirlerde Yapay Zeka İçin İlkeler) inisiyatifinde çalışmalarına devam etmektedir.
Ayrıca IEEE Standartları Birliğinin, “Çocuk ve Öğrenci Veri Yönetişimi”, “Otonom ve Akıllı Sistemlerde Öykünülmüş Empati ile İlgili Etik Endişeler” “Yaşa Uygun Dijital Servisler Çerçevesi” standardizasyon çalışma gruplarında teknoloji, insan hakları ve iş dünyasının sorumluluğu perspektifinde çalışmalar yürütmektedir.
Uluslararası Teknoloji Avukatları Birliği ve Women Leading in AI organizasyonları üyesidir. İyi derecede İngilizce, başlangıç seviyesinde İtalyanca ve Fransızca bilmektedir.
18 yıl reklam, pazarlama stratejileri, marka yönetimi ve pazar araştırma iş deneyimi.
1997 – 2001 Bilkent Üniversitesi, İşletme bölümü mezunu.
2001 – 2003 “George Soros” burslusu olarak Case Western Reserve University, Weatherhead School of Management’tan “MBA in Marketing” yüksek lisans derecesini aldı.
2005 – 2009 Millward Brown araştırma direktörü olarak, Türkiye’nin en büyük reklam takip çalışmalarını başlattı ve yönetti.
2009 – 2012 Grey İstanbul reklam ajansında Strateji ve Planlama direktörlüğü ve Grey Group Worldwide global strateji konseyi üyeliği yaptı. Globay konseyi yöneten 12 stratejistten biriydi.
Reklam Özdenetim Kurulu üyeliği yaptı. Kırmızı ve Effie jüriliği yaptı.
Türkiye’nin en iyi ürün lansmanı ve en etkili sosyal sorumluluk kampanyaları için olmak üzere 2 kere altın Effie ödülüne layık görüldü.
2012’de Grey’den ayrılarak FutureBright ve Davranış Enstitüsü’nü kurdu. Bugün her iki şirket Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasındadır. Şirketleri 250’nın üzerinde markayı portfoyünde bulundurmaktadır.
2016 yılında ZMET Institute’u kurdu ve Olson Zaltman & Associates’in dokuzuncu küresel ortağı oldu.
TED ve Intel TechTalks konuşmacısıdır. Ünlü Daily Telegraph stratejik yaklaşımlarını haber yapmıştır.
Ankara’da 1980 yılında doğmuştur. Lisans eğitimini 2001 yılında, tam burslu olarak girdiği Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde bitirdikten sonra, yüksek lisans ve doktorasını yine burslu olarak ABD’deki Teksas Üniversitesi Dallas Elektrik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır.
2006 yılında bir araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) mühendisi olarak ABD’de Intel’e katılan Koç, Intel’de bulunduğu süre içerisinde 76 patent geliştirmiş, 23 makalesi bilimsel dergilerde yayımlanmış, uluslararası birçok proje geliştirmiş ve yönetmiştir. 2013 yılında Intel’de en çok patent üreten 10 mühendisten biri olarak ödül almıştır. 2014 yılında Türkiye’ye dönüş yapmasından sonra Başbakanlık Baş Müşaviri olarak göreve başlamış ve aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Bilgi Teknolojileri Başkanlığı’na atanmıştır. Eş zamanlı olarak Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Politikaları Başkanlığı’nda Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nin (DBKM) kurulum sürecini yönetmiş ve bu kapsamda tüm bakanlıklardan ve güvenlik birimlerinden Cumhurbaşkanlığı’na bilgi akışını sağlamıştır.
12 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle birlikte, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığına atanmıştır. Cumhurbaşkanlığı’ndaki görevlerinin yanı sıra, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. yönetim kurulu üyesi olan Koç, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora dersleri de vermektedir.
Aynı zamanda lisanslı bir pilot olup, evlidir ve ileri derecede İngilizce bilmektedir.
Mustafa Şeref İŞCAN 1983 yılında Eskişehir’de doğmuştur. 2007 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. Mezuniyet sonrasında avukatlık stajını tamamlamış ve 2009 yılında devlet memuriyetine atanmıştır. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığında Hukuk Müşaviri, Sosyal Güvenlik Kurumunda Sosyal Güvenlik Uzman Yardımcısı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı olarak görev yapmıştır. 2018 yılı aralık ayından itibaren Kişisel Verileri Koruma Kurumunda Kişisel Verileri Koruma Uzmanı olarak görev yapmaktadır.
Başarsoft’un kurucu ortaklarından olan Alim Küçükpehlivan (Denizli – 1971), 1991 Yılında Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğini, 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Uluslararası İşletme Masterını tamamladı. 1997 yılında Başarsoft’u, 2 ortağıyla birlikte, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Harita teknolojilerinde çözümler üretmek için kurdu. Bugün ODTÜ Teknokent ve ARGE merkezi statüsündeki Ankara ve İstanbul ofislerinde 200 den fazla çalışanı ile 10 milyon dolara yakın cirosu olan Başarsoft son yıllarda yazılım ihracatına yönelmek için 2017 yılında Amerika ofisini açtı. Aynı zamanda YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği) da Başkan yardımcılığı görevini yürütmektedir.
Alim Küçükpehlivan, evli ve Bilgisayar Mühendisliğinde okuyan bir kız ve lise öğrencisi oğlu ile İstanbul’da ikamet etmektedir. Son yıllarda koşuya merak salmış, uluslararası bir çok maraton ve ultra maraton da koşmuştur. Boş zamanlarında Fransızca ve Almanca öğrenmektedir.
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olmuştur. Kamu Yönetimi alanında University of Southern California’dan yüksek lisans, Indiana University-Bloomington’dan doktora derecesini almıştır. Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde Kamu Politikaları Anabilim Dalı başkanlığını yürütmektedir. 2011’de Türkiye Bilimler Akademisi Açık Ders Malzemeleri Projesi için yazdığı Kamu Siyasası Ders Notları birçok üniversitede ders kitabı olarak kullanılmaktadır. Mehmet Zahid Sobacı ile birlikte derledikleri Kamu Siyasası: Kuram ve Uygulama başlıklı kitap Türkiye Bilimler Akademisi tarafından 2014 Bilimsel Telif Eser Programı Mansiyon Ödülü’ne layık görülmüştür. Başta Hacettepe Üniversitesi olmak üzere, yurt içi ve dışında birçok devlet ve vakıf üniversitesinde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ve erişkin eğitim programlarında Kamu Politikasına Analizine Giriş, Kamu Politikası Süreçleri ve Aktörleri, Karşılaştırmalı Kamu Politikaları Analizi, Teknoloji Politikaları ile Kamu Politikaları Analizinde Güncel Gelişmeler ve Sorunlar gibi ders, seminer ve eğitimler vermektedir. Ayrıca Indiana Üniversitesi (ABD) ve Roma Sapienza Üniversitesi’nde (İtalya) misafir öğretim üyesi olarak kamu siyasası analizi konulu seminerler vermiştir. UNICEF, TÜBİTAK, TODAİE ve Kalkınma, İçişleri ve Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarında kamu siyasası analizi konulu projeler yürütmüştür. Teknoloji ve kamu politikaları alanları ile ilgili 2019’da “Bilgi Toplumu ve E-Devlet” adlı kitabı kaleme almış; 2020’de ise “Teknoloji ve Kamu Politikaları” kitabını derlemiştir. (Cenay Babaoğlu ile birlikte) Çalışma alanları kamu yönetimi reformu, kamu siyasası analizi, e-Devlet ve yerel yönetimler konularıdır.
Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden 2005 yılında lisans derecesini alan Şahika Eroğlu yüksek lisans çalışmasını 2013 yılında aynı bölümde “e-Devlet Kapsamında Kurumsal Bilgi Sistemlerinin Değerlendirilmesi: İçişleri Bakanlığı Örneği,” başlıklı tez çalışmasıyla tamamlamıştır. Dr. Eroğlu, doktora çalışmasını “Türkiye’de Kamu Verilerinin Açık Devlet Uygulamaları ve Belge Yönetimi Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Bir Model Önerisi.” başlıklı çalışması ile 2017 yılında tamamlamıştır. 2008-2012 yılları arasında İçişleri Bakanlığı’nda görev yapmıştır. Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde halen öğretim elamanı olan Şahika Eroğlu 2019 Aralık ayı itibari ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Yapay Zeka ve Büyük Veri Birimi’nde “Açık Veri” projesi kapsamında çalışmalar yapmak üzere görevlendirilmiştir. Aynı zamanda Türk Kütüphaneciler Derneği başkan yardımcısı olarak görev alan Dr. Eroğlu’nun ana çalışma başlıkları e-devlet, açık devlet, açık veri, elektronik belge yönetimi, kurumsal bilgi sistemleri, kurumsal içerik yönetimi ve bilgi hukuku’dur.